Zelf sushirijst maken: 3 manieren

Zelf sushirijst maken: 3 manieren

Maak je weleens zelf sushirijst? In deze post deel ik drie manieren en rijstsoorten waarmee je zelf sushirijst kan maken: sushirijst, kleefrijst en basmatirijst. De smaak, textuur en bereidingstijd van de drie soorten rijst verschilt. Lekker om sushirolletjes mee te maken of voor in een poké bowl!

Sushirijst maken met sushirijst
– 30 minuten
– 2 personen

Sushirijst is in de meeste supermarkten verkrijgbaar.

Voor het bereiden van 2 porties sushirijst heb je de volgende hoeveelheden ingrediënten nodig (hoeveelheden voor een poké bowl recept voor 2 personen):

 • 200 gram sushirijst
 • 300 ml koud water
 • 1 tl rijstazijn

Bij het maken van sushirijst met sushirijst ga je als volgt te werk:

Voeg het water toe aan een kookpan. Voeg de sushirijst toe aan het koude water. (Je voegt de sushirijst dus al toe voordat je het water aan de kook brengt, in tegenstelling tot bij het koken van ‘gewone’ rijst.) Breng het water vervolgens aan de kook met de deksel op de pan. Laat 10 minuten onder de deksel zachtjes doorkoken. Zodra de rijst het water heeft opgenomen, meng je de rijstazijn door de sushi heen en zet je het vuur onder de pan uit. Laat de sushirijst vervolgens 15 minuten afkoelen met de deksel op de pan. Zodra de 15 minuten voorbij zijn, maak je de sushirijst met een vork los van de zijkanten en bodem van de pan. Hierna is aan te raden om de sushirijst nog even te laten afkoelen voordat je de rijst serveert.

Sushirijst maken met kleefrijst
– 2 uur weken + 30 minuten
– 2 personen

Je kunt kleefrijst sowieso vinden bij de toko en de Sligro. Kleefrijst is niet in iedere supermarkt verkrijgbaar. Als je kleefrijst gebruikt, week je de reist 2 uur lang waardoor de bereidingstijd een stuk langer is. Echter, de kleefrijst is de meest plakkerige rijst waardoor het makkelijker is om sushirolletjes mee te maken!

Voor het bereiden van 2 porties sushirijst heb je de volgende hoeveelheden ingrediënten nodig (hoeveelheden voor een poké bowl recept voor 2 personen):

 • 3 x 300 ml warm water om de rijst in te weken
 • 200 gram kleefrijst
 • 300 ml koud water
 • 1 tl rijstazijn

Benodigdheden:

 • Zeef + pan
 • Lepel
 • Kom

Bij het maken van sushirijst met kleefrijst ga je als volgt te werk:

Vul de kom met het warme water. Voeg de kleefrijst toe. Laat 2 uur lang weken. Spoel de rijst tussentijds twee maal met water. Na het weken begin je met het stomen van de rijst. Je kunt hiervoor een diepe kookpan en zeef gebruiken. Vul 1/5 van de kookpan met water. Breng aan de kook. Voeg de rijst toe aan de zeef. Maak een kuiltje in het midden van de rijst zodat het water naar boven kan stomen. Zet de zeef in de kookpan en laat 15 minuten stomen op hoog vuur met de deksel op de pan. Schep de rijst na de 15 minuten om. Stoom nog 10 minuten met de deksel op de pan. Zodra deze 10 minuten voorbij zijn, voeg je de rijstazijn toe en maak je de sushirijst los met een lepel of vork. Laat de sushirijst vervolgens afkoelen. Hierna is je sushirijst klaar om te serveren!

Sushirijst maken met basmatirijst
– 30 minuten
– 2 personen

Voor het bereiden van 2 porties sushirijst heb je de volgende hoeveelheden ingrediënten nodig (hoeveelheden voor een poké bowl recept voor 2 personen):

 • 200 gram basmatirijst
 • 400 ml koud water
 • 1 tl zout
 • 1,5 tl kristalsuiker
 • 1 tl rijstazijn

Bij het maken van sushirijst met basmatirijst ga je als volgt te werk:

Vul een kookpan met 400 ml water. Voeg de basmatirijst met het zout en de kristalsuiker toe aan de pan. Breng aan de kook, zonder deksel op de pan. Laat 10 minuten zachtjes koken. Zodra de rijst al het water heeft opgenomen, meng je de rijstazijn door de sushi heen en zet je het vuur onder de pan uit. Laat de sushirijst vervolgens 15 minuten afkoelen met de deksel op de pan. Zodra de 15 minuten voorbij zijn, maak je de sushirijst met een vork los van de zijkanten en bodem van de pan. Hierna is aan te raden om de rijst nog even te laten afkoelen voordat je de sushirijst serveert.

* Zowel de sushirijst, kleefrijst als de basmatirijst is glutenvrij. Echter, de rijstazijn kan wel gluten bevatten.

Recepten met sushirijst

Ga jij met het maken van sushirijst aan de slag? Hieronder vind je drie recepten ter inspiratie! Klik op de naam van het gerecht voor het recept.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *