De haat-liefde verhouding met avocado

De haat-liefde verhouding met avocado

Avocado’s? Ik heb er eerlijk gezegd een haat-liefde verhouding mee. Avocado is perfect op toast met een gepocheerd ei, heerlijk om guacamole van te maken én bevat veel voedingsstoffen en gezonde vetten. Aan de andere kant is het een prijzige vrucht die snel bederft zodra je ‘m opensnijdt en sommige mensen hebben problemen bij het verteren ervan. In deze post deel ik avocadoweetjes en -hacks waarmee je dit soort ongemakken kunt voorkomen.

Wanneer rijp?

Wanneer is een avocado rijp? Dit kun je beter niet controleren door erin te knijpen… Dat deed ik in het verleden en hierdoor ontstaan allemaal vervelende bruine plekjes op het vruchtvlees (en dat wil je natuurlijk niet ;)). Als het steeltje van de avocado er gemakkelijk af te halen is, is dat een indicatie dat de avocado rijp is. Zie je na het verwijderen van het steeltje een heldere lichtgroene kleur, dan is ‘ie klaar om op te eten!

Milieubelasting

Avocado is super populair wat consequenties heeft voor het milieu. Voor het kweken van avocado is namelijk een hoop water nodig. Veel meer water in vergelijking met het kweken van bijvoorbeeld sla of tomaat. Dit zorgt ervoor dat op plekken waar avocado’s verbouwd worden (onder andere Peru en Mexico) stukken van het land uitdrogen. Daarnaast worden in deze gebieden grote gebieden met bomen gekapt om hier vervolgens avocadoplantages van te maken.

Darmklachten

Sommige mensen hebben problemen met het verteren van avocado. Avocado bevat namelijk een grote hoeveelheid aan sorbitol. Als je gevoelig bent voor deze koolhydraatgroep dan ervaar je sneller darmklachten na het eten van avocado. Ik ben hier zelf ook gevoelig voor en probeer darmklachten te voorkomen door een halve avocado per keer te eten in plaats van de hele vrucht. De andere helft bewaar ik dan in de koelkast voor de dag erna.

Avocado bewaren in de koelkast

Een dichte avocado kun je het beste buiten de koelkast bewaren. Maar hoe bewaar je een avocado die je al open hebt gemaakt? Als je ‘m opensnijdt en vervolgens laat liggen dan bederft de avocado razendsnel. Mijn oplossing hiervoor is om de opengemaakte avocado met schil in een afgesloten bakje met water en wat citroensap te bewaren in de koelkast. Je kan je avocado dan nog 1 tot 2 dagen gebruiken.

Mijn favoriete recepten met avocado

Parelcouscous met avocado

Bronnen:
https://www.npo3.nl/avocado-goed-voor-jou-wat-minder-voor-het-milieu


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *